KEDVES BARÁTUNK!

Sok szeretettel hívunk Téged a Tamás misére, felekezeti hova(nem)tartozástól függetlenül.  Ez az istentiszteleti forma Finnországban született meg a '80-as évek elején. Olyan istentisztelet, amely egyfelől őrzi annak kereteit, méltóságát, másfelől a modern, városi embert is megszólítja.

Miért érdemes eljönni?

• Mert szívesen látunk akkor is, ha még egyáltalán nem, vagy csak nagyon régen jártál templomban, a Keresőkhöz is szeretnénk szólni.
• Mert jó alkalom ez arra, hogy megpihenj egy kicsit, meghallgasd, mit üzen ma számodra Isten, elgondolkodj és feltöltődj.
• Mert ha imádkozni szeretnél, de nem tudsz, itt minden segítséget megkaphatsz.
• Mert sok jó emberrel találkozhatsz, új arcokat ismerhetsz meg.
• Mert igényes és fiatalos zenét hallhatsz, a jó hangulat garantált.

Miben tér el ez az istentisztelet a szokásostól?

• Az értelmi megismerésen túl az érzékelés más csatornáira is épít, sőt tudatosan használja azokat. Ezért van nagyon fontos szerepe a zenének vagy az ünnepélyességnek, a "külsőségeknek".
• Ez egy interaktívabb alkalom, ahol nem csak passzív fogyasztó, hanem az ünnep aktív megélője lehetsz. A Te aktivitásodra számítunk például a Tamás misének abban a részében, amikor a helyedről felállva a templom különböző pontjain különféle tevékenységek végzésére van lehetőséged (imádságot írhatsz, gyertyát gyújthatsz, áldást kaphatsz stb.)
• Szervezését és lebonyolításának nagy részét nem egyházi személyek végzik, hanem egy teljesen hétköznapi fiatalokból álló csapat, melynek munkájába akár Te is bekapcsolódhatsz.
• Az istentisztelet befejeztével, a lelki táplálék után pedig szerény süteményezés keretében csillapíthatjuk testi éhségünket is.

Gyere el Te is, Valaki vár!

Sok szeretettel: a Tamás mise szervezőcsapata


Miért Tamás?

Mert a Keresőkhöz szeretnénk szólni. Egy emberben egyszerre lehet jelen a hit és a kétség. Ez az istentiszteleti forma az értelmi megismerésen túl az érzékelés más csatornáira is épít, sőt tudatosan használja azokat. A korábban gyanakvóan, passzívan istentiszteletet szemlélők itt örömteli résztvevőkké, aktív alkotókká válhatnak. Közönségből - közösség születhet. Ha érdekel Tamás története, olvasd el a Bibliában: János evangéliuma 20. fejezet, 24-28. versek.

Miért mise?

Ez az istentiszteleti forma Finnországban született meg a 80-as évek elején. Olyan ifjúsági istentisztelet, amely egyfelől őrzi az istentisztelet kereteit, méltóságát, másfelől az egészen szekuláris, városi embert is megszólítja. Magyarországon az evangélikusok - ellentétben pl. a finnországiakkal - nem használják a mise szót, pedig Luther Márton, egyházunk megalapítója is írt két miserendet (Formula Messe (1523) és Deutsche Messe (1526)), hiszen ez a szó utal arra, hogy ez egy úrvacsorai istentisztelet.

Tamás mise?

Alkalom, hogy elsőként vagy újra templomba gyere! Jó zenét hallhatsz, és fiatalos, új légkörben ismerkedhetsz meg azzal az örömhírrel, melyet minél több emberhez szeretnénk eljuttatni. A mise során főleg laikusok (nem egyházi személyek) szolgálnak, így ebbe akár Te is bekapcsolódhatsz. A szervezéskor azt a kérdést tettük fel magunknak:

Hogyan nézne ki az az istentisztelet ahová az egyháztól eltávolodott barátaimat elvihetném?

Milyen Istentől kapott adományom van, amivel gazdagíthatnám az istentiszteletet?