„Hogy is ne…? Hogy is ne dicsérnélek téged, Uram"

A november 9-ei Tamás-mise igehirdetési szolgálatát Deák László, a liturgusit Tamásyné Zsóka végzi. Szeli Noémi beszélgetett velük a témáról.

 

 
   

SzN: Számomra nagyon izgalmas volt látni, hogy mennyire sokszínű szolgálatot végzel, Laci: a Kispesti Evangélikus Gyülekezet lelkésze vagy - ahol többek között Reménység Istentiszteleteket is szervezel bizonyságtételekkel -, a Déli Evangélikus Egyházkerület missziói lelkésze vagy, emellett naprakész blogot vezetsz, illetve a PAX Tv-n, a KÚT című műsorodban beszélgetsz a hétköznapi embert érintő kérdésekről, mint pl. a hazugság romboló hatásai, kereszténység és politika, párkapcsolat, házasság, szexualitás.
Külső szemmel nézve egy meglehetősen ambiciózus, „karrierista” embernek is tűnhetnél. Mégis, ha leül veled az ember beszélgetni, érzi, hogy bár nagyon energikus személyiség vagy, komoly alázattal végzed a munkád.
Ha meg kellene fogalmaznod, mi az elhívásod az életedben, miként tudod dicsőíteni az Istent az életeddel, szolgálatoddal, mit mondanál?

DL: - A válaszom egyszerű: Azzal tudom dicsőíteni Istent, amit tőle kaptam. Egyrészt, amit talentumként, másrészt pedig, amit lehetőségként kaptam.
A parókus lelkészi döntéseimet én hoztam, de az általad felsorolt más területek egyikét sem kerestem, nem pályáztam rájuk, mindegyikre váratlanul kaptam felkérést.
Nem jelentkeztem kerületi missziói lelkésznek, Gáncs Péter elnök-püspök úr felhívott, s én úgy éreztem, hogy erre nem lehet nemet mondani, hiszen éppen a misszió áll a lelkészi szolgálatom középpontjában. S ha ezt a szolgálatot végezhetem egy adott gyülekezet keretein túl, – másik 64 gyülekezet missziói szolgálatához hozzájárulva – akkor örömmel teszem.
A PAX TV ugyanígy jött. Egy lelkész barátomat helyettesítettem a Tv egy másik műsorában, többször visszahívtak vendégnek, majd fél év múlva a csatorna vezetői felkértek egy saját műsor indítására.
Nem tanultam soha médiaismereteket, nem kapok érte egy fillért sem, de lehet nemet mondani – félelemből vagy kényelemből – egy olyan hívásra, amely által másfélmillió háztartásba tudom eljuttatni az evangéliumot?!
Nem karrier volt ezekben a döntésekben, hanem alázatos elfogadása lehetőségeknek, amelyek által egységesnek és teljesnek érzem a szolgálati lehetőségeimet.
Ilyen áldott lehetőséget látok a Tamás-misében is, ahová most meghívtatok. Nem én jelentkeztem ide se, de lehet nemet mondani egy ilyen lelkes és elkötelezett csapatnak?

SzN: Zsóka, neked mi jut eszedbe arról, hogy dicsőítés? Te hogyan dicsőíted Istent a mindennapjaidban?

TZs: Számomra a dicsőítés többet jelent, mint a hálaadás. Hálát akkor mondok, amikor valami kérésem teljesül, vagy valami gondom megoldódik. Dicsőíteni azt jelenti, hogy akkor is magasztalom Istent, amikor valaki miatt szenvedek, amikor bizonyos ember vagy élethelyzet nem változik (legalábbis én így látom). Kipróbáltam – működik!! Egy próbát mindenkinek megér!!

SzN: Dicsőség Istennek, hogy megadta ezt a lehetőséget nekünk, és együtt szolgál